Свечани дочек моштију Светог кнеза Лазара у Теслићу

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа  зворничко-тузланског и новоизабраног Митрополита дабробосанског Господина Хризостома, у Теслићу је на Видовдан т.г. организован свечани дочек моштију светог кнеза Лазара.

Мошти овог мученика су у повратку из Блатнице у предвечерњим часовима стигле у храм Пресвете Тројице како би се вјерни народ поклонио својој историји благородној  и затражио благослов за бољу и мирнију будућност.  У трон српског путовође  Светога Саве су положене мошти овог светог мученика и свештеници Архијерејског намјесништва теслићког су служили молебан кнезу Лазару и свим косовским мученицима, након чега је услиједило поклоњење истим.
Косовска жртва уједно је и референца за процјену свих наших историјских стремљења. Земаљско или Небеско царство - непрестана дилема нашег православног народа; вјера или невјера - вјечна дилема сваког од нас. Умјесно је, дакле, да се кроз призму Косовског предања сагледавају сви наши историјски успјеси и промашаји, па тако и један неславан догађај - погибија великог вожда Ђорђа Петровића, чија је 200-та годишњица о овој 2017. години Господњој. Желећи да младе генерација подстакну да о овим темама промисле, управа Храма Пресвете Тројице и Светосавска омладинска заједница Теслић су у сарадњи са ЈУ СШЦ ''Јован Дучић'' и ''Никола Тесла'' расписале конкурс за литерарно стваралаштво на тему ''Косовска мисао и Први српски устанак.“ Испред храма су уручене награде за прва три најбоља рада.
Молитвама светог кнеза Лазара Господе благослови народ свој!

Предсјеник СОЗ-е
Александар Митровић

 

Архијерејски намјесник теслићки
протојереј-ставрофор МИЛАДИН ВУКОВИЋ

ул. Александра Рајковића 7
74270 Теслић


моб: +387 65 529-585;
тел: +387 53 430-429;


е-mail: miladinvukovic74@gmail.com